CARTA ALS PARES
Badalona, 14 de febrer de 2004
"Para mí, el héroe más puro del planeta se llama Padmini: es una niña y ha cumplido ocho años. Cada día se levanta a las cuatro de la madrugada y deja su barraca en un bidonville de Calcuta para ir a recorrer la vía del tren. Padmini recoge los trozos de carbón que han caído de las locomotoras; en algunos casos se trata de carbones ardientes y se quema los dedos. Luego, su madre venderá ese carbón en el mercado y, con el dinero obtenido, comprará arroz con que mantener a toda su familia. Padmini ríe; es una criatura alegre que da vida a los demás, que cada día cumple un acto de heroísmo formidable sin darle la menor importancia".
(Amb aquestes paraules Dominique Lapierre, vol reflectir la crua realitat existent encara avui al nostre planeta. Per altra banda, el planeta de la tecnologia, el planeta del desenvolupament, ........)
Benvolguts pares i mares:
Ens permetem d’adreçar-vos aquestes línies, en la confiança que cap aspecte de la formació dels vostres fills i filles us és aliè, i principalment, aquells referits a la seva formació moral i ètica.
Atès que aquest any treballarem dins la setmana de la solidaritat el tema de "Els Drets de la Infància". Volem cridar la vostra atenció sobre la importància que té la col·laboració entre la família i l’escola a l’hora d’enfocar la tasca educativa, i, molt especialment, en el desenvolupament d’actituds i valors fonamentals per a una convivència justa i solidària.
Durant aquests dies mitjançant un protagonista: en Beto, estudiarem la geografia, el clima i els paisatges, el treball al camp, el comerç desigual, el deute extern, la diversitat de cultures, les dificultats per l’educació i en major mesura temes referents als drets de la infància.
És el nostre objectiu aprofundir en aquest tema, i arribar als nens i nenes de la nostra escola, subratllant la importància del coneixement, la igualtat i el respecte envers altres pobles, cultures, religions i despertar en tots ells sentiments de solidaritat que es tradueixin en accions concretes ara i en el futur.
Volem apropar els nens i joves a realitats diferents de les seves, afavorir actituds de respecte i tolerància i fer-los valorar la riquesa que existeix en la diversitat i l’intercanvi cultural, així com en tenir cura del nostre entorn.
Pretenem entendre la Setmana de la Solidaritat, formant part de l’eix transversal "Educació en Valors" que es porta a terme a l’escola juntament amb l’educació medioambiental, circulació viària, educació sexual,.....
Així doncs, hem preparat una sèrie d’activitats per als alumnes, perquè al llarg de tota aquesta setmana, i si fos possible sempre, poguéssim reflexionar sobre aquests temes. També passarem cada dia per les classes la "guardiola de la Solidaritat" i els diners que es recaptin, els destinarem per un projecte solidari.
Esperem el vostre suport i la vostra col·laboració en aquesta tasca, ja que junts, serà molt més fàcil construir un món de dones i homes més justos i solidaris.
Ben cordialment:
Sílvia Rojas i Agustí Talavera (Coordinadors de la Setmana de la Solidaritat).